2015. november 14., szombat

End Zone
(Célterület)

Sean – Sal

Második részlet


Sal:

Az egész nap eltelik, mire végzünk a kihallgatásokkal, adatfelvétellel, a nyomok biztosításával. A társam, és a főnököm természetesen másnapra várják a jelentést, Seant pedig kommandós kísérettel juttatják haza. Aggódva nézek utána, és amikor elindulnak, visszapillant rám. A rémületen kívül más is van a tekintetében, de nem tudom megmagyarázni, mi az.
Burt velem szemben ül, neki is van némi papírmunkája, és látom, hogy a harmadik MacAlly fiú, Conor tanúvallomását tanulmányozza.

- Ezek szerint Conor is rendben hazaért – biccentek felé.
- Igen, de azt hiszem, ez most nem túl megnyugtató egyiküknek sem. Az anyjuk már az idegösszeroppanás határán áll.
- Mi van azzal, hogy védelem alá helyezzük őket?
- Már intézem, de a főnök szerint jobb lenne, ha külön lennének, úgy nehezebben találnák meg őket. Arra gondoltam, hogy Liam-et a családjával külön helyezném el, Conor, Sean és az anyjuk pedig mehetnének a Tiger Mountain-i házba. Onnan alig egy óra az út kocsival Seattle-be, és Sean edzője mondta, hogy a srácnak muszáj edzenie.
- Meg tudjuk oldani a védelmét a stadionban?
- Persze, limitált edzéssel, és nem mehet a nyílt edzésekre, de amúgy minden egyébben részt vehet.
- Értem, és ki lesz kirendelve melléjük?
- A főnök a kommandós csapatból kért embereket, biztosra akar menni.
- Jogos – sóhajtok fel.
- Miért kérdezed? Te akartál jelentkezni?
- Ma is csak a szerencsén múlt, hogy sikerült megvédenem – motyogom, de valahol csalódott vagyok. Igenis megvédtem Seant, és ő valamiért engem szeretne, talán ez a mai dolog bizalmat ébresztett benne, és így könnyebb dolgom lehetne. Jól esik, hogy bizalmat szavazott nekem, de nem szegülhetek az utasítások ellen, ha a főnök úgy látja jónak, akkor kommandósokat kapnak testőrnek.
Végszóra befut a főnök is, és részletesen beszámol a tervekről. Nem vagyok elragadtatva, Liamék még csak hagyján, őket az egyik tágas jól elrejtett házba viszik. De Sean-ékkal kapcsolatban változott a terv, és egy olyan házat találtak, ami legalább háromórányira volt Seattle-től, de ott volt megfelelő kórház, és Mrs. MacAllynek folyamatos felügyeletre volt szüksége az itteni orvosok szerint. A helikopteres szállítás pedig veszélyes lett volna, így Sean edzései lehetetlenné váltak volna.
- Főnök, mi lenne, ha őt külön helyeznénk el, ha már úgyis szétszedtük őket, akkor ez belefér, nem? – kérdezem.
- Őt vigyük Tiger Mountain-be?
Biccentek reménykedve, és igyekszem elkerülni Burt pillantását.
- Annyi embert nem kapok a speciálisoktól, Salena.
- Én vigyázhatok rá. Ma is sikerült, és megbízik bennem.
- Sal érti a dolgát, főnök, igaz, hogy kezdő, de a zsaruknál nagyon jó kiképzést kapott.
- Nem szükséges előttem dicsérned, én néztem át a jelentkezési lapját.
- Ja, igaz – húzza össze magát Burt, én pedig elrejtem a mosolyomat, majd megköszönöm neki a támogatást.
- Biztos, hogy menni fog, Salena? – néz rám a főnök. – Teljesen magadra leszel utalva, csak a titkosított vonalon tartjuk a kapcsolatot, és Mr. MacAllyt is úgy kell szállítani, hogy ne keltsen feltűnést.
- Szerintem, ha lemond a Camarojáról, és beéri a Fordommal, akkor nem lesz gond.
- Sötétített az ablak?
- Nem, de ráveszem, hogy álcázza magát, és a stadionban van külön mélygarázs a személyzetnek, ott be tudunk jutni.
- Úgy látom, előre terveztél – mosolyog a főnököm, mire megvonom a vállam.
- Csak arra gondoltam, ha mégis kijelöl, akkor legyek felkészült.
- Legyen, próbáljuk meg, de a legkisebb gond, és Sean is megy a másik helyre. Nagyon figyelj mindenre, nem szeretnék csalódni benned, csináld csak úgy, ahogy eddig.
- Meglesz – felelem.

Sean:

Liam és Conor már a garázsban fogadnak, ma hozták haza anyát a kórházból, és természetesen nem mondtak neki semmit. A bátyámat ért támadás óta most találkozunk először, az egész annyira irracionális, hogy fel sem fogom, csak amikor meglátom a felkötözött karját.
- Öcskös, jól vagy? – ölel át azonnal, nem törődve a fájdalmával. – A francba, mikor hallottuk, hogy mi történt… Jézusom, teljesen ránk szálltak. Le fognak minket vadászni.
- Nyugi Conor, nem történt bajom – lapogatom a hátát, a közel húsz év korkülönbség ellenére sokszor azt érzem, én vagyok az érettebb kettőnk közül. Ő még mindig önmagát kereste, nem sok sikerrel, és most is azt érzem, hogy inkább egy rémült kisgyerek, nem egy felnőtt férfi.
A kommandósok közben alaposan körülnéznek a ház előtt, és vigyáznak, nehogy kilépjünk, az egyik elég szigorúan ránk mordul, hogy menjünk be a házba.
Liam még s lépcsőn megfogja a karom.
- Beszéltem Solomon ügynökkel, biztosítják a védelmet, elvisznek minket még ma.
- Hová? Nekem edzésre kell járnom.
- Szerintem most fontosabb, hogy ezt túléld – sziszeg halkan. – Ja, és anya nem tud arról, hogy téged is megtámadtak, Conornak már szóltam, neked is mondom, hogy egy szót se erről előtte, ha nem akarjuk végignézni, ahogy infartkusban, vagy agyvérzésben hal meg a szemünk láttára.
- Rendben, hallgatok. Mit mondtál erről a védelemről?
Belépünk a nappaliba, ahol Liam felesége Cloe, és az ikrek ülnek várakozva.
- Minket Cloe-val, és a srácokkal valahova messze visznek, és nem fogjuk tudni, hogy ti merre lesztek. Solomon azt mondta, van valami titkosított vonal, nem használhatjuk közvetlenül, de mindig lesz mellettünk valaki, akin keresztül üzenhetünk egymásnak.
- Szétszakítanak minket? De miért?
- Azt mondják, így jobban meg tudnak védeni, nehezebb célpontot nyújtunk.
- Vagy szép sorban levadásznak minket – morgok, de elhallgatok, amint anya Conor oldalán lassan bejön, és leül a kanapéra. Látom, mennyire megviselt, és nem segít rajta, hogy mellette vagyunk. Mind feszülten várjuk, hogy mi a következő lépés. Amikor az ajtón kopognak, az egyik kommandós megy kinyitni. Öltönyösök jönnek, és pattogó utasításokat adnak az embereiknek. Időnk sincs rendesen elköszönni, és Liam már el is tűnt a családjával. 
Hármasban maradunk, és most kezdek isten igazából rettegni. Mi történik, ha Liamot baj éri az úton? Honnan fogjuk tudni, hogy biztonságban megérkeztek oda, ahová viszik őket?
Leülök a kanapéra anyám mellé, a másik oldalán Conor ül, és egymást ölelve, némán várakozunk. Az egyik kommandós az ablaknál áll, és néha felénk pillant. Komoly, és rezzenéstelen az arca, abszolút profi, egy halvány érzelem sem suhan át a vonásain.
Talán fél óra telhet el, amikor hallom, hogy megáll egy kocsi a feljárón, aztán léptek, és a következő pillanatban újabb emberek jelennek meg a nappalinkban, és már adják is az utasításokat. Most kapcsolok csak, hogy nincs összekészítve nekem semmi, de ekkor anya végre némi életjelet ad.
- Már összecsomagoltam neked néhány dolgot, tudtam, hogy az edzés után nem lesz időd – az ajtó mellett heverő hatalmas sporttáskára mutat.
- Köszönöm anya – suttogom, a könnyeimmel küzdve.
Anya feje fölött egymásra nézünk a bátyámmal, aki bátorítóan biccent.
- Minden rendben lesz, azt mondták, hogy valahová a hegyekbe visznek minket, és megoldják, hogy eljárhass az edzésre, persze fokozott biztonsági intézkedésekkel. Olyan lesz, mint egy nyaralás, igaz anya?
Anyám felzokog, és mindketten tudjuk, hogy a porhintés most nem használ. Ekkor lépnek be az újabb kommandósok, és szó nélkül intenek, hogy menjünk, de amikor én is követném a bátyámat, az egyik megállít.
- Mr. MacAlly, ön nem velünk jön. Önnek külön védelme lesz.
- Miért? – kérdezzük egyszerre rémülten anyával.
- Hová viszik a fiamat?
- Nem tudom, asszonyom, én azt az utasítást kaptam, hogy a fiát másik hyelre viszik, és hamarosan jön érte a testőr.
- Milyen testőr? – csattanok fel. – Nem fogok egy idegen férfival elmenni sehova! Nem szakíthatnak el teljesen a családomtól.
- Így tudjuk a legjobban biztosítani a védelmedet. Mivel el fogsz járni az edzésekre, a folyamatos mozgolódás veszélybe sodorhatná az édesanyádékat. Ha egyedül leszel, könnyebben megoldhatjuk feltűnés nélkül.
Alig tudom elhinni, hogy Harrods ügynök képes ezt megtenni velem. Már amennyiben ő áll emögött, de amikor felé fordulok, és nézem, ahogy felsétál a lépcsőn a garázsból, elszáll a haragom. Most nem kosztümben, hanem farmerben, és a Seahawks személyzeti dzsekijében van, ami eszméletlenül dögösen áll rajta.
- Oké, miről maradtunk le? – kérdezem, és megfogom anyám karját.
- Arról van szó, hogy édesanyádat, és a bátyádat egy távolabbi menedékházba viszik, viszont neked az edzés miatt a közelben kell maradnod. Csak úgy tudtuk megoldani, hogy én fogok rád vigyázni az itteni védett házban.
- És ez így biztonságos? Anyáméknak?
- Természetesen, a legjobb embereket rendelték melléjük. Nyugodj meg, biztonságban odaérnek, ahogy mi is.
- Honnan fogom tudni? Biztosítékot akarok, hogy rendben lesznek.
- Ha elértük a célpontot, jelentést küldünk a központnak – felel ismét a kommandós. – Harrods ügynök is. Tudni fog róla, hogy minden rendben.
- Értem – morgom bizonytalanul, és anyám felé fordulok.
Nem számít, hogy ki vagyok, nem számít, hányan látják, most szorosan átölelem az anyámat, mert hiába a megnyugtató szavak, rettenetesen félek, hogy többé nem találkozom vele. Ő is annyira rémült, hogy alig áll a lábán.
- Vigyázz magadra kisfiam! – öleli át a nyakam, ahogy lehajolok hozzá, annyira apró, annyira törékeny.
- Te is vigyázz mama. Conor…
- Tudod, hogy inkább én halnék meg, minthogy baja legyen – válaszol a bátyám.
Átöleljük egymást, aztán ők már mennek is.
΅΅΅΅΅΅΅΅
Alig férek el a Ford anyósülésén. Azt hittem felrobbanok, amikor Sal közölte, hogy azzal megyünk, a Camaro-m pedig otthon marad, a garázsba zárva. Ráadásul csak az első sokk után jött elő az ötleteivel. Szerzett egy karbantartó dzsekit, sapkával, meg minden, és közölte, hogy az utcára csak ezekben mehetek ki. Persze, megértem én, hogy álcáznom kell magam, de egy karbantartónak?

- Jobb ötleted nem lett volna? – kérdeztem, miközben felvettem.
- Neked lenne? – nézett rám azokkal az édesen szúrós, okos szemeivel.
- Mondjuk egy szurkoló?
- Aki felveszi a mezed, és hasonlítani akar rád? Zseniális ötlet.
El kell ismernem, igaza volt, de akkor is idétlenül érzem magam, ahogy itt feszengek, az arcomba húzott sapkával.
- Tulajdonképpen mi a bajod a karbantartókkal? – kérdezi Sal csendesen, amikor már kiérünk a városból, és az országúton söprünk.
- Semmi – felelem – Csak fura, hogy pont ezt találtad ki. Ők olyan…
- Semmilyenek?
- Nem, inkább észrevétlenek… észrevétlenek – mosolyogni kezdek, ahogy rám pillant, és elismerően biccentek. – Zseni vagy.
Felnevet, és újra az útra figyel. Most van időm jobban megnézni őt. Idősebb kicsivel, mint elsőre hittem, de ezt csak a szeme környéki nevetőráncokból látom. A mentalitása, és az egész lénye fiatalságot áraszt. Ha nem tudnám, ki ő, és mi a feladata, eszembe nem jutna, hogy ügynöknek nézzem.
- Mi az? – kérdezi hirtelen rám se nézve.
- Csak elgondolkodtam – vonom meg a vállam.
- Értem.
- Levehetem már a sapkát?
- Inkább ne, jobb lenne végig tartani az álcát, sosem lehet tudni.
- Oké – sóhajtok, és a GPS felé nyúlok, hogy megnézzek valamit.
- Ne piszkáld, nem szeretnék eltévedni!
Meglepve nézek felé.
- Nem tudod, hová kell mennünk?
- De tudom – válaszol, és kicsit mintha dacos lenne a hangja, olyan duzzogó kislány, akit piszkálnak a bátyjai. Megvonja a vállát – Csak nem tudom, hogy hol van pontosan.
- Még nem voltál ott?
- Nem mindennap kell megvédenem valakit – fordul végre felém.
- Én vagyok az első védenced? – kezdek vigyorogni, élvezem, hogy zavarba jön. Elfordul, és idegesen dobolni kezd a kormányon. – Én vagyok az első ügyed? Egy zöldfülű vigyáz rám.
- NEM! – csattan fel. – Vagyis igen… az ügynökségnél ez az első éles bevetésem. Előtte zsaru voltam, és akadt dolgom jó pár rosszfiúval.
- Gondolom – mondom, még mindig mosolyogva. – A kollégáid úgy féltettek, hogy ki sem engedtek az íróasztal mögül.
- Ha tudni akarod, ugyanúgy járőrként kezdtem, mint bárki más, és Dél- Seattleben volt az őrsöm.
- Az iparnegyed? – ettől elakad a szavam. – Hogy engedhettek oda egy zöldfülűt?
- Ne nevezz zöldfülűnek, én is megkaptam azt a kiképzést, amit a srácok, és sokuknál jobb eredménnyel végeztem.
- Ki is nézem belőled, látszik, hogy hajt a bizonyítási vágy.
- Ezt most megpróbálom bókként kezelni, és nem sértődöm meg – válaszol, és bekanyarodik egy földútra, amit a GPS közben halkan bejelzett.
- Nem is megbántásnak szántam. Tudom, hogy az ilyen férfias szakmákban egy nőnek sokkal többet kell letennie az asztalra, ha meg akarja állni a helyét. Örülök, hogy téged rendeltek mellém testőrnek.
Sal félrebiccenti a fejét, és finoman megrázza, de nem válaszol. Azt hiszem, mulat rajtam, én pedig rendesen elszúrtam mindent. Kinézek az ablakon, jobb, ha egy ideig meg sem szólalok.
Most veszem csak észre, hogy milyen gyönyörű helyen autózunk. Sosem voltam jó a tájékozódásban. A 90-es úton jöttünk, az még megvolt, és emlékszem arra a Preston nevű porfészekre is, de utána homály. Vagyis inkább zöldség, amerre csak nézek erdő. Fák mindenütt, már abban sem vagyok biztos, hogy az államot nem hagytuk-e magunk mögött. Elveszettnek érzem magam, de talán pont ez a cél, ha én nem tudom, hol vagyok, akkor más se fogja tudni.

Óvatosan Sal felé sandítok, még mindig a GPS-t követi, bár fogalmam sincs, hogy ezek a földutak tényleg szerepelnek-e a rendszerben, de remélem, igen.
- Remélem, földrajzból is magad mögé utasítottál mindenkit a suliban – mormolom.
Erre jókedvűen felnevet:
- Nem tudom eldönteni, hogy hülyének nézel, vagy tényleg ilyen nagyra tartasz, mert hidd el, nincs rá okod.
- Miért néznélek hülyének? – döbbenek meg.
- Nem tudom, mondd meg te.
Felém pillant, és most úgy érzem, eljött az időm. Nem szólalok meg, csak úgy igazán, mélyen, zavarbaejtően a szemébe nézek. El is érem, amit akarok, látom az enyhe pírt az arcán. Fokozom a dolgot, és lusta félmosolyra húzom a számat. Eldöntöm, hogy nem hátrálok meg, neki kell megszakítania a szemkontaktust.
Majdnem leharapom a nyelvem, amikor a kocsi hatalmasat zökkenve megáll, és a motor lefullad.
- A francba! – nyög fel Sal, és azonnal kiugrik.
Követem őt, és meglátom a balesetünk okozóját, egy jókora korhadt fatörzset, ami az útra dőlt, és megakasztotta a futóművet.
- Most boldog vagy? – kérdezi Sal, miközben lehajol, és próbálja kiszabadítani a járművét.
- Várj, ez így nem fog menni – nevetem el magam. – Van emelő a kocsiban?
Felpillant rám, és pajkos mosoly jelenik meg a szája szegletében.
- Te vagy az emelő. Csak húsz centi, én meg kihúzom az ágat.
Leguggolok, és én is megvizsgálom az akadályunkat.
- Ezt egyedül nem húzod ki. Keríts egy emelőt, és ketten kihúzzuk!
Némi kutakodás után előkerül a célszerszám, és megszabadulunk a fatörzstől, aztán már folytatjuk is az utunkat. Szerencsére már nem tart sokáig, tíz perc után a Ford az út végéhez ér, ami egy tisztásba torkollik. Középen egy rönkház álldogál magányosan, és nekem azonnal egy régi western-film jut az eszembe. Gyerekkoromban imádtam őket.

- Vajon belül is ilyen? – kérdezem.
- Nem tudom, nézzük meg.
Sal már ki is pattan, és a csomagokat hátrahagyva elindul. Csak pár lépés után tűnik fel, hogy figyel. Amikor beérem, int, hogy álljak meg. Körbefordul, és a szeme végigpásztázza a tisztás körüli fákat.
- Baj van? – kapkodom én is a fejem, de semmit sem látok.
- Csak leellenőrzöm a környéket, nem hiányzik, hogy meglepjenek. – felel, és elindul a ház felé.
- Nem azt mondtad, hogy senki nem tud arról, hová hozol?
- Az ügynökségen tudják. Elvileg biztos a ház, de az akadémián azt tanították, hogy sosem lehetünk elég biztosak.
- Ott a pont. – biccentek, ahogy lassan követem őt.
Az ajtóban megáll, felém fordul, és mosolyogva felmutatja a kulcsot.
- Nyissam én? – kérdezem.
- Nem, jobb, ha előre megyek.
- Ahogy gondolja, ügynökasszony.
Felnevet, és csak megrázza a fejét.
- Te tényleg a bolondját járatod velem.
- Biztos? – kérdezek vissza, és örömmel látom, hogy megfeszül. Elvigyorodom. Akkor induljon a játék. Első negyed, visszahordásból[1] egész jó mezőnypozícióba kerültem. Jöhet a támadás.

Sal:

Teljesen zavarba hoz. Olyanná válok mellette, mint egy csitri. Nem gondoltam volna, hogy képes ilyesmire. Sosem tűnt nőfalónak, de talán csak én nem foglalkoztam annyit a játékosok magánéletével. Inkább nem reagálok, mert csak olaj lenne a tűzre.
Ehelyett inkább belépek a házikó konyhájába, és tátva marad a szám.
Burt mondta, hogy ez a védett ház más, mint a szokásosak. Nem csak azért, mert ilyen helyen van, hanem mert olyan, mint egy kis erdei paradicsom. Mintha valami mesébe csöppentem volna. Gondolom, senki nem várná egy kemény F.B.I ügynöktől, hogy elérzékenyül, de bennem is él a nő, még ha a hivatásom okán ezt rejtegetnem is kell. Nem szorulok rá mások védelmére, de a szépet én is értékelem, és édesanyám sok tündérmesét olvasott nekem kislány koromban, amikor még úgy tűnt, hogy "hercegnő" leszek, és nem "akcióhős".
Gyorsan körbejárom a házat, és rájövök, hogy az alvással lehetnek majd gondok. Gyanítom, nem számítottak arra, hogy ellenkező nemű védett személy, és testőr lesz a házban. Az első részben jobbra egy főzőpulttal leválasztott kis konyha van, mindennel felszerelve. Balra a nappali, kényelmes kanapékkal, óriási plazmával, bárpulttal, hifi-berendezéssel, kandallóval. Nem tudom eldönteni, hogy szerelmi fészeknek, vagy egy kanos buliszentéjnek szánták. 


A bejárattal szemben van egy ajtó, ami a hálószobába vezetett, és a konyha mellett egy másik bejárat. A nyitott ajtón át látom a csöppnyi fürdőszobát, a zuhanyfülkével, és minden egyébbel.
A sporttáskámat leteszem az egyik bárszékre, és lassan besétálok a hálószobába. Hatalmas, és ez is két részből áll, balra, egészen védve, egy túlméretes franciaágy, jobbra egy másik nappali, vagy hasonló, itt is két kanapé foglalja el a teret, de a tévé csak egy egészen kicsi, szinte mini készülék.
Elmosolyom. Kezdem sejteni, hogy ezt a különleges védencek számára tartják fent, már épp készülök megmondani Seannak, hogy érezze megtisztelve magát, amikor a férfi belép mögöttem, és hangosan felnyög.
- Azta jó büdös… Mi ez? VIP szektor?
Felnevetek, és a kezében lévő poharakat lesem. A gyöngyöző halvány borostyánszín folyadék nem hagy kétséget. Sean megvonja a vállát:
- A hűtőben találtam, ha tilos, akkor veszek helyette másikat.
- Azt hiszem, ez direkt ide volt készítve. – elveszem az egyik poharat. – Ha mégsem, akkor így jártunk.
- De ugye nem tévesztetted el a házat? Nem esne jól, ha este meglepnének a házigazdák, és ránk hívnák a zsarukat.
- Emlékszel? Kulcsom van.
- Ja, tényleg.
Úgy tűnik, zavarba jön, ellép mellettem, és körülnéz.
- Hogy fogunk aludni? – kérdezi meg azt, amin én már az első pillanatban fennakadtam, de természetesen volt válaszom.
- A tiéd az ágy, az enyém a kanapé.
- Ne már! Hatalmas ez az ágy, nehogy a kanapén aludj.
- Nem alhatunk együtt – nézek föl rá. A szeme élénken, pajkosan csillog, tudom, hogy csak próbálkozik, de aranyos az igyekezete.
- Akkor én alszom a kanapén – jelenti ki.
- Két ellenérvem is van – emelem fel az ujjaimat. – Egy: nem férsz el rajta, kettő: az ágy védve van, nincs közvetlenül ablak közelében.
- Attól félsz, hogy valaki rám lőhet?
- Inkább féljek, minthogy lelőjenek téged.
- Ez most úgy hangzott, mintha képes lennél meghalni értem.
A torkomon akad a válasz, Sean hangja döbbenetet sugall. Beletelik pár másodpercbe, mire meg tudok szólalni.
- Nem akarok meghalni, de az a munkám, hogy megvédjelek – szedem végül össze magam.
- Már a stadionnál is elém ugrottál – folytatja. – Hogy vagy képes ennyire félretenni a saját biztonságodat?
- Erre való a főiskola és az akadémia. Nemcsak azt tanítják meg, hogyan öljünk, hanem, hogy hogyan védjük meg magunkat, és másokat. Nekem ez közel sem olyan félelmetes, mint egy kívülállónak. Hősnek tűnhetünk, de mi is emberek vagyunk, csak jobban kiképeztek minket az ilyen helyzetekre.
- Én akkor sem tudnám ezt csinálni – mondja Sean kissé elbizonytalanodva.
- Pedig az alkatod meg lenne hozzá. Tökéletes testőr lehetnél.
- Ha te mondod.
- Én mondom – mosolygok rá, és felemelem a poharamat. – Hogy biztonságban megúszd, és a családod is.
- Hogy te sérülés nélkül tudj védeni.
Összekoccintjuk a poharainkat, és megisszuk a pezsgőt.
- Pakoljunk ki – indulok meg a konyha felé. – És lassan ideje lefeküdnöd. Beszéltem az edződdel, holnap hajnalban keltelek, és megyünk. Sajnos az erőben nem futhatsz, egy ideig be kell érned az edzőcsarnokkal, és a kinti edzéseket is hanyagolnod kell. Külön programot állítanak össze neked.
- Ha nem gyakorolom a fiúkkal az egy per egyet, akkor fújhatom.
- Azt mondta az edződ, hogy lesznek benti edzések, és akkor egymásnak feszülhettek, nem fogsz kijönni a gyakorlatból. De ha kell, én gyakorlok veled.
Seanból olyan erővel tör ki a nevetés, hogy beleremegnek az ablakok.
- Mégis hogyan, pindurka, alig vagy nagyobb egy kisiskolásnál, rád fújok, és elszállsz. Minimum száz kilós monstrum kell ahhoz, hogy megállítson.
Megvonom a vállam, igaz, nem gondoltam bele, hogy otthon, amikor apáékkal játszunk, a testvéreim nagyjából az én súlycsoportomban vannak.
- A bátyáim ellen jó vagyok – mormolom halkan.
- Mi? Te szoktál játszani?
- Otthon… néha.
- Hé, mutasd meg, mit tudsz? – kerülgetni kezd, mintha épp szerelni akarna.
- Majd máskor, most inkább feküdj le.
- Jaj anyuci, nemáááár, korán van még, játsszunk!
Kinyitja a táskáját, és előkap egy labdát.

- Oké, ha sikerül elvenned, megyek aludni, ha nem… mellettem alszol.
- Felejtsd el!
- Na, gyerünk, vedd el!
Felém nyújtja a labdát, incselkedik, én pedig csak mosolygok, aztán hirtelen felé lendülök. Ahogy a mellkasához, és a hasához csapódom, érzem, a mackós álca alatt megbújó erőtől feszülő izomkötegeket, de annyira meglepődik az akciómon, hogy elejti a labdát, ami bucskázva bepattog a nappaliba.
- Fumble[2] – kiáltok fel elégedetten.
- Azt mondod, ügyetlen vagyok? – kérdezi.
- Elejtetted – mutatok az elárvult labdára a nappaliban.
- Azt mondtad, játszol, akkor tudnod kell, hogy a tackle[3] nem is nyúl labdához az egész meccs alatt.
- Annál inkább az ellenfélhez.
- Pontosan. Ne akarj az ellenfelem lenni, mert ledöntelek.
Látom, hogy egyetlen szavát sem gondolja komolyan, de kezdünk vészesen közvetlen viszonyba kerülni. Ezt nem szabadna hagynom, de képtelen vagyok szenvtelenül reagálni a viccelődésére.
- Most jut eszembe, vacsora. – elsietek mellette, és kinyitom a hűtőt.
Találok pár tál előkészített ételt, azt gyorsan kiveszem, és megmelegítem. Közben egyszer sem nézek Sean felé, aki most leült, és a plazmát nézni. Talált valami filmcsatornát, ami leköti, így legalább nincs útban, és kissé én is összeszedhetem magam, és az elkóborolt profit.
Vacsora után igyekszem minél gyorsabban elrendezni a dolgokat, de Sean nem könnyíti meg a dolgom.
- Ez igazságtalanság, te ott alszol kint, ott az bazi nagy tévé, én meg vakuljam ezt a vacakot idebent.
- Nem mondtam, hogy vakációzni jössz – vonom meg a vállam, miközben kicipelem az ágyneműt.
- Saaaal, kérlek…
- Mire? – kacagok föl.
- Nézzük még kicsit a tévét, aztán aludjunk bent.
- Sean, miért viselkedsz úgy, mint egy gyerek? Felnőtt férfi vagy. Legalábbis azt mondod. Akkor viselkedj is úgy!
Látom a pillanatot, amikor lehullik róla a bohóc álarca. Leül a kanapéra, és várja, hogy megágyazzak.
- Félek – sóhajtja – és ilyenkor elvesztem a kontrollt. Féltem anyámat, a testvéreimet. Soha nem fenyegetett minket senki, és Liam elmondta, hogy apának voltak a múltban ügyei, amik…
- Sean, az ügynökség legjobb csapata dolgozik az ügyön, és már most kizártak jó pár felmerült szálat. Szűkül a kör. Nem is lett volna gond, ha nem ér téged ez a támadás, bár én remélem… nem is… hiszem, hogy nagyon gyorsan a végére járunk. Ez csak egy túlzott biztonsági intézkedés, nem lesz semmi baj, de esélyt sem akarunk adni a támadónak. Mindent alaposan átrágtunk, senki sem tudja, hogy hol vagytok. Bízol bennem? Elhiszed, hogy meg tudlak védeni?
- Azóta, hogy rám lőttek, csak te vagy az, akiben megbízom.
Elmosolyodom, és megszorítom a kezét.
- Menj, pihenj le, holnap tényleg hajnalban rángatlak ki az ágyból, hogy odaérj az edzésre.
- Kösz, Sal. Mindent.
- Ezért vagyok, na menj, mielőtt elfenekellek.
A szám elé kapom a kezem, de Sean lusta vigyora elárulja, hogy nagy hibát követtem el.
- Erre még visszatérünk – feláll, és eltűnik az ajtó mögött, onnan kiabál vissza. – Egy fumble még nem nyert meccs, már a félpályánál járok, és újra játékban a labda. Jó éjt!
Tátott szájjal meredek utána. Elég egyértelmű, hogy mire hajt, de azt nem hagyhatom.

Sean:

A másnap reggel tényleg nagyon gyorsan megérkezik. A gőzölgő kávé illata bekúszik az orromba, és még csukott szemmel kezdek mosolyogni.
- Meg tudnám szokni ezt az ébresztőt – motyogom, és fél szemmel felnézek Salre, aki farmerban, és pulcsiban áll az ágy mellett. – Jó reggelt!
- Jó reggelt! – mosolyog rám. Ez a nő mindig mosolyog, nyoma sincs annak az ügynöknek, aki az első napokban olyan szigorú arccal méregetett. Ám a következő szavai az én mosolyra húzódó számat görbítik le. – Van lefőzve kávé, jut neked is, nem tudtam hogy iszod, úgyhogy nem készítettem el, de gyere, mert kihűl.
Ezzel megfordul, és kisétál. A kezében ott a kávé, az ÉN kávém.
- Hé, ez mocsok húzás volt, ugye tudod? – kiabálok utána, miközben kivergődöm az ágyból.
- Tudom – szól vissza. – Mit kérsz reggelire? Lehet, hogy útközben kéne beszereznünk valamit, mert aki az ellátmányról gondoskodott, nem számított rád.
Mire felemelkedik a hűtőből, már mögötte állok, és én is látom, hogy csupa szénhidrátszegény kaja van bepakolva, ami valljuk be, nekem felér egy kínzással.
- Kibírod Prestonig? – néz fel rám Sal. Még fátyolos a tekintete, valószínűleg nem sokkal előttem kelt.
- Hagyd csak, a reggeli futás előtt elég egy kávé, utána majd eszek valamit a stadionbüfében.
- Biztos? – kérdezi kétkedve.
Nincs szívem letörni a lelkesedését, annyira szeretne gondoskodni rólam, nem mondhatom el neki, hogy anya minden reggel szalonnás tojással, és palacsintával vár az étkezőben.
- Biztos. Túlélem a reggelt müzli nélkül. Amúgy tudod, hogy tele van műanyaggal?
- Persze – fintorog. – Amíg te gyúrod az izmaidat, én bevásárolok, szerzek ehető ételt.
- Szénhidtrátot. Sokat.
- Igenis – szalutál. – Mindent a védencemért. Még ha el is hízom.
- Majd segítek ledolgozni. – lehervad a mosolya, de gyorsan megnyugtatom. – Beviszlek a konditerembe, és amíg mi a csarnokban edzünk, te használhatod a gépeket. Szólok O'Harának, hogy segítsen összeállítani egy könnyű programot.
- Ki az az O'Hara? – kapja fel a fejét.
- Ewan O'Hara, ő is a team tagja, az erőnléti edzéseket irányítja, amúgy gyerekkori haverom, jó fej, csípni fogod.
- Mióta ismered? – kérdezi.
- Amikor New Yorkból Seattle-be költöztünk, az ő apja segített házat keresni, amióta itt lakunk barátok vagyunk, miért?
- Nem érdekes, csak róla eddig nem beszéltél. Burt sem mondott semmit arról, hogy kikérdezték volna őket.
- Miért kérdezték volna? Nekik semmi közük az ír kapcsolatokhoz. Már Ewan nagyapja is itt élt az államokban.
- Azért szólok, minden szálat le kell nyomoznunk.
- Ewan-ért tűzbe megyek.
- Elhiszem, Sean, de én nem, és itt most én döntök.
Visszatért a szigorú ügynök, aki igazából tetszett. Izgatott a gondolat, hogy egy olyan nő közelében legyek, aki tudja, mit akar, és véghez is viszi. Tetszett, hogy Sal tudott törékeny nő is lenni, de ugyanakkor kemény, és állhatatos volt. Eddig mindig olyan lányokkal volt dolgom, akik felajánlkoztak, de elegem van a sikongatós ribancokból, akik csak a csapatmezeket gyűjtötték, ja és persze a trófeákat. Persze mi sem voltunk különbek, de nálam eljött az a pont, amikor már többet akartam. Barátnőt, kapcsolatot, és nem minden játék után más lányt vinni az ágyamba. Eljátszom a gondolattal, hogy talán Sal lehetne…
- Ébresztő! – csettint a szemem előtt. – Elbambultál. Azt kérdeztem, hogy kéred a kávét, megcsinálom neked, mielőtt kihűl, mert úgy látom, használhatatlan vagy előtte.
- Ööö… feketén, cukor nélkül, kösz.
- Egy kis whisky-t bele?
Erre felnevetek.

- Nem szeretem az ír kávét, de kösz. Ahogy megfordul, önkéntelenül végignézek a lábain, a farmer izgatóan feszül a fenekén, és a fantáziám meglódul. Tudom, hogy őrültség, de az is őrültség, hogy itt vagyok összezárva egy ilyen dögös nővel, és nem nyúlhatok hozzá. Aztán eszembe jut, min gondolkodtam az előbb, és gondolatban alaposan fejbe kólintom magam. Sal megfordul, és a kezembe nyom egy bögre gőzölgő kávét.
- Köszönöm – mondom, és gyorsan elfordulok.
- Ha megittad, felőlem indulhatunk.
Felkapja a retiküljét, és kotorászni kezd benne, majd előveszi a mobilját.
- Azt nem tudják bemérni? – biccentek felé.
- Ki van kapcsolva, majd csak akkor kapcsolom, be, ha Seattle-be értünk. Nyugi, értem a dolgom, erről jut eszembe, ugye te sem használtad a tiédet?
Kihalászom a zsebemből a néma készüléket, és megmutatom.
- Oké, mehetünk? – néz rám. – Lassan késésben vagyunk.
- Indulhatunk – teszem a bögrét az asztalra, de amikor meglátom Sal pillantását rá szegeződni, felkapom, és beteszem a mosogatógépbe. – Bocs.
- Menjünk!

Sal:

Egyelőre nem élek Sean ajánlatával, de amikor bemutat a barátjának, teljesen profin viselkedem. Már nem titok, hogy ki vagyok, és miért sürgölődöm Sean mellett, így kár lenne tagadni. Azt viszont élesen figyelem, miként viselkedik Ewan, de semmi gyanúsat nem látok. Tényleg olyanok, mint két igazi barát. Persze ettől nem lankad a figyelmem, és jelentek Burtnek, és a főnöknek.
Egy ideig csak figyelem a srácokat, aztán, amikor már teljesen bizonyos vagyok abban, hogy nem fenyegeti veszély Seant, elindulok, és alapos bevásárló túrát rendezek. Lehet hogy nincs saját családom, de férfiuralomban nőttem föl, és anyával igencsak kitanultuk a módját, hogy csavarjuk el fejüket. Alaposan felszerelkezem húsfélékből, különféle zöldségekből, fűszerekből, és öntetekhez való alapanyagokból. A végére alaposan megterhelem a kis Ford csomagterét, még jó, hogy reggel eszembe jutott, és hazaugrottam a hűtőtáskáért, így a romlandó áruk sem mennek kárba.

Épp akkor érek vissza, amikor vége a délelőtti edzésnek. Besétálok az aulába, és feltűnik a feltűnően szép lány – asszony, aki szintén ott várakozik, ahogy felém fordul, rögtön felismerem Megan Marcust. Nem is lehet összetéveszteni senkivel, ahogy ott áll, beragyogja az egész aulát. Már előrehaladott a terhessége, és egyszerűen meseszéppé varázsolja a lányt. Nem ismerjük egymást, de amikor odabiccentek felé, mosolyogva viszonozza, és elindul felém.
- Szia! – köszönt jókedvűen. – Megan Marcus vagyok.
- Igen, tudom, szia. Sal Harrods. Nagyon örülök, hogy megismerhetlek. Hogy vagy?
- Remekül, bár a kiskrapek már időnként rendesen megviccel. Focista lesz, mint az apja.
Elmosolyodom, és csak nézem. Amikor meglátok egy boldogságtól sugárzó anyukát, vagy kismamát, egyre gyakrabban elkap a vágy, de hát én választottam ezt az életet, ebbe jelenleg nem fér bele egy gyerek.
- Még nem láttalak erre – folytatja Megan. – Megkérdezhetem, hogy kire vársz? Vagy a gazdasági pozícióra jelentkezel?
- Nem – felelek. – Munka, de nem ilyen jellegű, Sean-ért jöttem.
- Oh, te vagy az F.B.I-os, igaz? Cliff mesélte, hogy valaki fenyegeti őt.
- Igen, de ne kérdezz, nem mondhatok semmit.
- Eszemben sincs, csak Sean nagyon jó barátunk, és aggódunk érte. Ugye nem lesz baja?
- Ha rajtam múlik, biztosan nem.
- Pedig nem hinném, hogy egy ilyen csinos, aprócska nő megvédheti, amekkora hatalmas ember.
- Van pár trükk a tarsolyomban.
- Ezt nem kétlem. Nem nehéz vele, elég makacs tud lenni.
- Engem eddig inkább egy zabolátlan kamaszra emlékeztetett. Pimasz, és próbálja feszegetni a tűrőképességemet.
- Sean – sóhajt. – Hidd el, amúgy áldott jó srác, rengeteget segített a bátyámnak is, amikor a balesete volt. Mindig kerüli a bajt, ezért is lepett meg, hogy valaki ártani akar neki. Nem tudok senkiről, aki akárcsak rossz véleménnyel lenne róla.
- Kiderítjük, mi áll a háttérben, és minden visszatér a megszokott medrébe.
- Úgy legyen! Nem lenne jó, ha Sean kidőlne.
- Miért dőlne ki?
- Tapasztalatból mondom, ha zűrös a magánéletük, az nagyon meglátszik a játékukon. Tavaly, amikor nálunk voltak a zűrök, Cliff és Cary is használhatatlanná váltak. Caryt majdnem kitették a kezdőcsapatból.
- Igaz, emlékszem. Gyorsan a végére járunk, és nem lesz gond.
Hatalmas zsibongás tölti be az aulát, a srácok kijöttek az öltözőből, Sean és Cliff azonnal elindulnak felénk.
- Hello, lányok! – vigyorog Sean. – Ezek szerint megismerkedtetek.
- Igen, Sal nagyon kedves – felel Megan. – Előre figyelmeztetlek, hogy viselkedj jól, különben bajba kerülsz.
- Miért, Babuci? Talán megbüntetsz?
- Ahhoz nekem is lesz egy-két szavam – kapcsolódik be Cliff. Látszik, hogy tényleg nagyon szoros köztük a barátság. Kicsit irigykedem, nekem nem sok jutott az igaz barátokból, főleg, amióta eldöntöttem, hogy ezt a hivatást választom.
Cliff közben gyengéden átöleli a feleségét, és lágyan megcsókolja.
- Komolyan mondom, mióta terhes vagyok, úgy bánik velem, mint egy porcelán babával – panaszkodik az asszony.
- Nem szeretném, hogy bajotok essen. – duzzog a férfi játékosan. – Srácok, én farkaséhes vagyok. Ha már elautóztál idáig bébi, velem ebédelsz?
- Elengednek? Nem a csapattal kell ennetek?
- Megkértem az edzőt, hogy engedjen el. Mondtam neki, hogy hasas vagy, és eljöttél, idáig, csak hogy láss.
- Hasas? – háborodik fel Megan. – jó hogy nem vemhes.
- Na, kezdik – nyög fel Sean. – Gyere Sal, hagyjuk őket, most azzal lesznek elfoglalva, hogy egymást cukkolják. Mennétek inkább szobára.
- Azt már nem nagyon csinálhatjuk – morog Cliff.
- Ahhoz is túl óvatos az én férjem.
- Meg fogod köszönni, miután kicsi Cliff kint lesz.
- Nem fogjuk Cliffnek hívni – zúgolódik tovább Megan.
- Azt hiszem, jobb, ha mi ebből kimaradunk – nevet fel Sean, megfogja a kezem, és elindulunk a stadionbüfé felé.

- Itt akarsz enni? – kérdezem.
- Nem sok időm van, tudod a külön edzésprogram.
- Ja, persze – biccentek.
- Csatlakozol, most az erőnlét jön.
- Úgy véled, szükségem lenne rá?
- Nem tudom. Szükséged van rá?
Megrázom a fejem.
- Ártani nem ártana egy kis edzés, de nincs nálam felszerelés.
- Holnap hozz magaddal, és beviszlek.
- Megbeszéltük.
- Mit fogsz csinálni délután? – kérdezi Sean, miközben hipersebességgel lapátolja magába az ételt.
- Jézus, rosszul leszek attól, ahogy nézlek – nyögök fel. – Nem tanultál meg rendesen enni?
- Muszáj sietnem, Pindurka.
- Miért? Közvetlenül evés után úgyse kezdhetsz edzeni. És ne szólíts Pindurkának!
- Nem, de szeretnék egy kicsit szusszanni is. Szóval, mit csinálsz? – az utolsó megjegyzésem, úgy fest, nem ért célba. Inkább válaszolok.
- Fogalmam sincs. Voltam vásárolni, el kéne vinnem a házhoz a dolgokat, mielőtt kienged.
- És duplán járnád meg az utat?
Vállat vonok.
- Nem akarsz nézni? – kérdezi pimasz mosollyal.
- Látlak még eleget, azt hiszem – vágok vissza.
- Látni akarsz? – előre hajol, és kinyújtja a kezét, mintha meg akarná fogni az enyémet, de annyira meglep, hogy hátrahúzódom.
Veszi az adást, és visszahúzódik ő is, de most elgondolkodva figyel.
- Nem egy házasságközvetítő ajánlott ki, Sean. – mondom csendesen. – Azért vagyok itt, hogy vigyázzak rád.
- Igen tudom, de egy kis viccelődés belefér, nem?
- Nem hiszem, hogy neked ez vicc. Én viszont nem tehetem meg, hogy közel kerüljek hozzád.
- Miért?
- Tiltja a szabályzat.
- Ugyan már! Ki tudná meg?
- Ha érzelmileg érintetté válok, akkor nem tudom jól végezni a feladatomat.
- Érzelmek? – kerekedik el Sean szeme. – Na, várj, te azt hiszed, hogy fel akarlak csípni egy kósza numerára?
- A kósza numera nem az érzésekről szól – javítom ki.
- Igaz, de egy szóval sem mondtam, hogy beléd szándékozom szeretni, vagy hasonlók. Neked ilyen terveid vannak?
Hidegzuhanyként ér, amit mond. Sikeresen belesétáltam a csapdájába, valahogy ki kell jönnöm ebből, mielőtt teljesen hülyét csinálok magamból.
- Nem szerelemről beszélek. Tudod, az érzelmek skálája nem csak ebben az irányban terjed. Megkedveltelek, de nem hagyhatom, hogy szorosabb barátság legyen köztünk, mert már akkor is érintett lennék.
- Hoppá, erre ráfutottam – mondja kissé visszakozva, de nem igazán látom, hogy megrendítené.
Mindenesetre azt hiszem, most sikerült meghúznunk a határvonalat, és jó eséllyel képesek leszünk együttműködni.


[1] Visszahordás: a kirúgást követi, ilyenkor a támadócsapat egyik játékosa megpróbálja elkapni a labdát, és a lehető leghosszabban visszafutni vele a pályán. Ezt védőcsapat játékosai próbálják meggátolni. Ameddig a visszahordó játékos eljut, onnan indul a támadás.
[2] Fumble: a játékszert birtokló, előrehaladni igyekvő játékos labdavesztése, ügyetlenkedés miatt, vagy kontakt hatására
[3] Tackle: Az 5 fős támadófal két szélén helyezkednek el. Kettő van belőlük. Elsődleges feladatuk az irányító védelmezése passzjátéknál, valamint az ellenfél védőinek eltolása futójáték esetén. Általában magas és nagy súlyú játékosok játszanak tackle pozícióban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése